Lagom till påsktider är det dags att ta fram utemöblerna och planera trädgården inför sommarhalvåret. Man uppmanar därför nu att det är hög tid att lämna in eventuella ansökningar om bygglov för bland annat altaner för att få de godkända till semestern.

Norrköpings tidningar skriver man om att det är hög tid att ansöka om bygglov inför eventuella byggprojekt för sommaren. Oftast är handläggningstiden för denna typ av ärenden tio veckor vilket betyder att inlämnad ansökan i april kan bli godkänd runt midsommar.

Har man tänkt att bygga ut en altan i anslutning till huset eller kanske bygga ett nytt växthus på trädgården är det alltså god tid att börja planera. Det är dock många regler man måste följa där några även säger att det är tillåtet att bygga utan bygglov.

Regler om bygglov för altan

Det flesta större projekten handlar om att bygga uteplatser eller altaner med staket från till exempel http://wernamodesign.se/. Om detta är fallet är det viktigt att man känner till alla regler man ska följa för att byggande ska vara godkänt och lagligt. Mer information angående bygglov hittar man på Boverket.

 Några exempel på regler att ta hänsyn till:

  • Trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte något bygglov.
  • Altaner som räknad som nybyggnad eller tillbyggnad kräver oftast bygglov, annars inte.
  • Det finns inga exakta mått att gå efter när man ska bygga altan.
  • Inglasning av en uteplats under tak kräver oftast bygglov eftersom det räknas som fasadändring.

Trendigaste trädet i år

För att vara trendig både i trädgården och på balkongen ska man i år satsa på ett olivträd. På Expressen skriver man att de små populära olivträden av den mindre modellen är det hetaste just nu bland gröna växter. Skötselråden man beskriver i artikeln lyder såhär: placera trädet utomhus under sommaren och ta in trädet på hösten och ställ det i ett rum med dagsljus med runt omkring 10 grader. När vi går in i april och maj kan man ta ut dem igen med några veckor skugga till att börja med. Man ska även duscha träder 1-2 gånger per vecka för att undvika att det bli torrt.

En ny altan och ett olivträd lagom till sommaren gör ditt hem till ett av trendigaste i sommar!