Det är vår och säsongen för trädgårdsfix har börjat. Men vad kan man ta sig för, för att göra trädgården runt huset just så mysig som man vill att den ska vara? Eller balkongen för den delen.

 

Börja planera hur du vill att din trädgård ska se ut, vill du sätta upp mursten kan du börja rita ut var dessa ska vara och ska du anlägga en fruktträdgård är det även dags att markera platsen för denna.

 

Balkongblommor på våren

 

Har du balkong så finns det en hel del växter du kan plantera ute redan nu i påsk. I en artikel i Elle Decoration går det att läsa om hur det bland annat är perfekt att odla penséer under den tidiga våren eftersom blommorna trivs i både sol och halvskugga samt klarar temperaturer ner till minus fem grader. Andra plantor som klarar kallare temperaturer är den vackra blomman ranunkel som trivs allra bäst när termometern vilar mellan nollan och upp till 15 grader Celsius. Perfekt för den svenska våren alltså. Den trivs dessutom bäst på en solig plats med fuktig jord, så vattna den ofta men plocka in krukan över natten om det finns risk för frost. Sedan finns även växtsorterna primula, bellis, hyacint, påsklilja samt krokus som är optimala för balkonghäng på vårkanten nu i påsk. För att få påsklilja att hålla sig längre kan du göra följande:

 

Ställ påskliljan ljust, men undvik fönster med direkt värme underifrån, som ett element, då växten kan blomma över snabbare än vanligt – Drömhem & Trädgård

 

I en annan artikel som går att hitta i Allt om Trädgård går det att läsa om hur man på ett smart sätt driver kvistar i blom inomus. Detta sätter ju igång vårkänslorna på en gång! För att få just ett förskott på våren går det väl att ta in kvistar på tidigt vårblommande buskar och träd – samt få dessa att tro att det är senare på säsongen än vad det faktiskt är. Redan i februari brukar det fungera i södra Sverige och i mars brukar det funka i Stockholm och sedan något senare i norra delarna av landet.