Är du en sådan som inte drar dig för att lägga mycket pengar på möbler och annan inredning, så länge som sakerna sedan håller, både i fråga om stil och kvalitet? I så fall finns det flera designklassiker som du bör känna till. Kanske är någon av dem precis vad du letar efter?

De nordiska länderna, framför allt Sverige, Danmark och Finland, har gett upphov till flera möbler som hör till den klassiska designen i hela västvärlden. I dessa dagar, när det danska begreppet hygge håller på att erövra västvärlden, är nordisk design hetare än någonsin. I Sverige har de här möblerna varit populära länge, och har man riktig tur kan man hitta dem på loppis. Eftersom de är kända är det dock vanligare att säljaren vet att ta hyfsat betalt, men med tanke på kvaliteten är priset ofta bra ändå.

Lilla Åland

Pinnstolar har funnits länge, och det finns flera klassiska modeller. Allra mest ikonisk är dock Lilla Åland, som ritades av Carl Malmsten och introducerades på marknaden 1942. Förlagan till stolen hittade upphovsmannen under en resa till Åland 1938. Flera pinnstolar i olika varianter stod uppställda i Finnströms kyrka. Malmsten ritade av dem, och skisserna kom att ligga till grund för en pinnstol som än idag är mycket populär.

Den ursprungliga färgen är blå, och det är nog Malmstens förtjänst att många pinnstolar har målats i olika blå nyanser sedan 1942. Den som letar efter stolen på begagnatmarknaden kommer framför allt att hitta naturfärgade varianter. Den finns även i andra färger.

Carl Malmsten inledde sin karriär på 1910-talet, och ritade till en början mest exklusiva möbler för offentliga miljöer, som Stockholms konserthus. Kanske var det dessa erfarenheter som gjorde att stolen fick en lyxig känsla. Den höga ryggen och den skålade sitsen gör att man sitter mycket bra på Lilla Åland, fastän det är en pinnstol.

Bumling

Många har nog sett en Bumling-lampa hänga i ett tak, utan att tänka på att det rör sig om en riktig designklassiker. Lampan finns som golv-, tak- och bordslampa, och det är troligen taklampan som är den mest spridda varianten.

Bumling ritades av Anders Pehrson för Ateljé Lyktan, ett företag som hade hamnat i ekonomiska svårigheter och köpts upp av Philips. Det var den nya ägaren som rekryterade Pehrson, med förhoppning om att hans design skulle få företaget på fötter. Bumling blev hans mest kända skapelse, men han ritade också många andra lampor.

Stringhylla med vaserDen första varianten av Bumling kom i färgen British Racing Green, men sedan dess har den lanserats i många andra färger. Har man kommit över en gammal lampa kan man också köpa reservdelar till den, t.ex. ett nytt raster så att lampan inte bländar.

Stringhyllan

Det sägs att stringhyllan är den svenska möbel som har sålt bäst ute i Europa. Den lämpar sig mycket bra för förvaring av pocketböcker, och det var faktiskt för detta ändamål som den skapades. Äkta paret Nils och Kajsa Strinning vann en tävling utlyst av Bonniers folkbibliotek där det gällde att ta fram en lämplig hylla för förlagets billiga böcker. Inspirationen till designen kom från ett diskställ som Nils Strinning hade ritat när han var student på KTH i Stockholm.